På uppdrag av Spelinspektionen genomförde SKOP under maj tidigare i år en undersökning som svenskars spelvanor. Omkring en tredjedel av de tillfrågade spelar online minst en gång i kvartalet.
Högre andel män som spelar
I undersökningen som genomfördes online 27 april-19 maj deltog drygt 3 200 personer från 18 år och uppåt. Av dessa spelade 32 procent minst en gång i kvartalet, 27 procent spelade en gång i månaden och 16 procent en gång i veckan. Samtidigt var det närmare 60 procent som uppgav att de aldrig spelar online eller i alla fall mer sällan än en gång om året.
Att spela online om pengar är betydligt vanligare bland män än kvinnor. 42 procent av männen spelar minst en gång i kvartalet medan motsvarande siffra för kvinnor är 22 procent. Runt 35 procent i åldersgruppen 18-64 år spelar online minst en gång i kvartalet medan bara knappt 20 procent i åldersgruppen 65 år eller äldre gör det samma.
De mest frekventa spelarna finns i åldersgruppen 50-64 år där drygt 20 procent uppger att de spelar minst en gång i veckan. Drygt 35 procent av de som tjänar 30 000 kronor i månaden eller mer spelar minst en gång var tredje månad. I lägre inkomstgrupper är spelande inte lika frekvent.
Sju procent spelar på sidor utan licens
Av de som spelat online de senaste tre månaderna uppgav sju procent att de någon gång under den tiden spelat på en sajt som saknade svensk spellicens.
Samtidigt svarade tolv procent att de inte visste om de hade spelat på en spelsida utan licens.
När de som inte visste fick frågan om vilka sidor de hade spelat på visade det sig att de i de flesta fallen hade spelat på sidor med svensk licens.
Det är betydligt vanligare att spela på sidor från spelbolag utan licens i yngre åldersgrupper.
14 procent av de mellan 18 och 29 år uppgav att de hade spelat på en sajt utan svensk spellicens. Närmare hälften, 47 procent av de som hade spelat på en sida utan svensk licens hade hittat till denna genom att söka på Internet. Drygt 30 procent hade antingen fått tips från en annan spelare eller sett reklam. Mindre än fem procent hade använt sig av webbplatser som tipsar om sajter utan svensk licens.
Andra odds och vinstmöjligheter
Bland de som uppgav att de spelat på sajter som saknade svensk licens uppger en fjärdedel att den främsta anledningar var andra odds och vinstmöjligheter. Nästan lika många, 21 procent, uppgav bonuserbjudanden som viktigaste anledningen till att välja en sida utan licens. 20 procent valde en sida utan licens på grund av att de var spärrade på Spelpaus.se.
Drygt 15 procent ville slippa den tillfälliga insättningsgränsen på 5 000 kronor per vecka som infördes av regeringen till följd av Coronapandemin för att motverka riskfyllt spelande.
SKOP frågade även samtliga som spelat minst en gång online de senaste tre månaderna varför de tror att vissa väljer att spela på sajter utan svensk spellicens. Närmare 60 procent angav andra odds och vinstmöjligheter medan närmare hälften trodde att bonuserbjudanden spelade roll. Samtidigt uppgav de som hade spelat på sidor utan svensk licens att de spelat mer under Coronapandemin än vad andra spelare gjort.