Lagar & regler för spelaren

Många oroar sig för att det finns lagar och regler som svenska spelare måste efterfölja för att kunna spela online hos spelbolag med svensk spellicens. De flesta tror även att allt spel hos utländska spelbolag är direkt olagligt. Men i båda fallen så är det inte den sanna situationen. Därför informerar vi här om vad som gäller för dig som spelare.

lagar för svenska spelare

För att kunna spela hos ett spelbolag med svensk spellicens krävs att spelaren registrerar sig med namn, adress och personnummer eller motsvarande. Dock är det spelbolagets ansvar att säkerställa spelarens identitet på ett betryggande sätt, vilket kan ske med hjälp av till exempel BankID eller annan tillförlitlig elektronisk identifiering.

Det åligger även spelbolaget att kontrollera att det bankkonto eller den betaltjänst spelaren använder sig av vid insättning innehas av spelaren. Identiteten ska även kontrolleras om spelaren byter bankkonto eller betaltjänst.

Spelaren ska ange spelgränser

Spelaren måste även ange insättningsgränser och tidsgränser för spel, vid skapande av nytt spelkonto.

Dessa gränser har dock inget egentligt tak, så spelaren kan praktiskt taget ange att denne vill spela mestadels av de 24 timmarna som dygnet innehåller, under större delen av en hel vecka eller månad. Insättningsgränsen har också ett väldigt högt tak. Men även om taget är högt, så bör du som spelare sätta en gräns som din ekonomi stödjer.

Så i praktiken, behöver spelaren inte bekymra sig om något annat än att bestämma maximal speltid och insatssumma per dag, vecka och månad.

Viktigt med bonusar

Det är inte många som känner till spelbolagens regler när det kommer till bonusar. För detta är kanske det ämne som myndigheter och spelbolagen varit sämst på att informera svenskar om.

En bonus per spelare och licens

När du spelar hos ett spelbolag med svensk spellicens kan du bara erhålla bonus vid ett tillfälle per spelbolag och per licens. Detta innebär att om flera spelbolag eller webbplatser verkar under samma licens kan du endast erhålla bonus från en av dessa.

Om exempelvis Spelbolag A, B och C är registrerade på samma licens och du redan erhållit en bonus från spelbolag A kan du inte erhålla bonus från B eller C.

Så, om du vill nyttja en bonus hos ett spelbolag, säkerställ att du inte redan nyttjat en bonus hos en spelsida som drivs under samma licens. Se alla spelbolag med licens och deras spelsidor.

Skatteregler

Spelar du hos ett spelbolag med svensk spellicens behöver du inte betala skatt på eventuell vinst.

Spelvinster är skattefria om spelet tillhandahålls i Sverige eller i en stat inom Europeiska Ekonomiska Samarbetsområdet (EES), vilket innefattar samtliga länder inom EU samt Norge och Island. Detta gäller dock endast om spelet inte kräver licens i Sverige.

Detta innebär att spel online där webbplatsen är utformad för den svenska marknaden är spel som anses vara tillhandahållet i Sverige. Har webbplatsen till exempel svensk text och det samtidigt går att göra insättningar och uttag i svensk valuta anses den vara utformad för den svenska marknaden. Därmed är man som spelare också skyldig att betala skatt på eventuella vinster från ett sådant spelbolag som saknar licens.

Läs mer om skatteregler

Ej skattefria vinster

Vinster från spelbolag utanför EES-området är inte skattefria oavsett om webbplatsen riktar sig till den svenska marknaden eller ej.

  1. Vinster från exempelvis ett casino i Frankrike är skattefria då spelet inte tillhandahålls i Sverige, samtidigt som Frankrike är en del av EES.

  2. Vinster från utländska spelbolag med säte på exempelvis Malta som riktar sig till den svenska marknaden, men som inte har svensk spellicens, är inte skattefria.

Spel hos utländska spelbolag

Att som svensk spela hos utländska spelbolag, som saknar svensk spellicens, är fullt tillåtet. Däremot kan man vara skyldig att betala skatt på vinster från utländska spelbolag beroende på var spelbolaget i fråga har sitt säte.

Samtidigt omfattas man som spelare inte av samma skydd när man spelar hos utländska bolag. Till skillnad mot bolag med svensk spellicens står utländska bolag inte under kontroll av Spelinspektionen. Utländska bolag är heller inte kopplade till självavstängningsverktyget Spelpaus.

En annan nackdel är att Konsumentverket inte har möjlighet att hjälpa spelaren vid eventuella tvister.