Spelinspektionen lanserade nyligen kampanjen “Spel behöver regler”. Med hjälp av TV-profilen Anders Lundin är syftet att få svenskarna att förstå och även känna att spel hos bolag utan licens kan vara problematiskt. 


Flera filmer

“Spel behöver regler” består av ett antal olika filmer. Först och främst en längre informationsfilm där SVT-programledaren Anders Lundin berättar om varför man alltid bör välja ett spelbolag med svensk licens. I kampanjen ingår även tre kortare filmer med en mer humoristisk ton som publicerats i sociala medier.

Budskapet i den längre filmen är tydligt. Spela hos bolag med licens. Om du väljer ett bolag utan licens kan du bland annat riskera att behöva betala skatt på din vinst.

Dessutom är säkerheten för dig som spelare lägre vid spel hos ett bolag som saknar svensk spellicens. Detta eftersom bolag som saknar licens utfärdad av Spelinspektionen inte kan kontrolleras. Samtidigt måste de inte heller följa svenska lagar och regler, berättar Anders Lundin.

– Syftet är att informera allmänheten om att det finns ett val att göra, det mellan spelbolag som har svensk licens och spelbolag som inte har det. Målet är att allmänheten ska få ökad kunskap om fördelarna med att välja ett spelbolag med svensk licens, säger Yvonne Hejdenberg, kommunikationschef på Spelinspektionen, på myndighetens hemsida.


Färre än tio procent väljer bolag utan licens

Samtidigt visar olika mätningar att de allra flesta svenskar väljer att spela hos bolag med svensk licens. I en undersökning gjord av SKOP våren 2021 uppgav endast sju procent att de under de tre senaste månaderna hade spelat hos ett spelbolag utan svensk licens.

I slutet av januari hade totalt 66 bolag aktiva licenser för onlinespel och vadhållning, enligt Spelinspektion. Med andra ord är utbudet av licensierat spel relativt stort.


Del av ett utökat arbete från regeringen

Den nya kampanjen kan ses som en del av en mer aktiv spelpolitik från regeringens sida. Under januari månad presenterade socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi ett antal nya förslag för en tryggare svensk spelmarknad.

Bland förslagen fanns bland annat krav på licens inte bara för spelbolag utan även för spelutvecklare och leverantörer av mjukvara till spel- och casinosajter. Dessutom ställs ökade krav på bolag med licens att informera och lämna uppgifter om utvecklingen på den svenska spelmarknaden.

Enligt Ardalan Shekarabi kommer regeringen att återkomma med ytterligare förslag på åtgärder för att stärka kontrollen på den svenska spelmarknaden.